Brint til transport

Det er ingen hemmelighed, at vi vil være med til at reducere det danske CO2-udslip inden for vores ekspertområde ved at udbrede brint til transport. Vi etablerede derfor Danish Hydrogen Fuel A/S tilbage i 2015 i partnerskab med OK a.m.b.a. og H2 Logic A/S (nu NEL ASA) med et mål om at drive brinttankstationer i Danmark.

Målet mundede blandt andet ud i en konkret og ambitiøs handlingsplan om at bygge fire brinttankstationer inden udgangen af 2016, hvilket lykkedes. Den første brinttankstation åbnede allerede i 2015 i Korsør, mens den seneste åbnede i 2016 i Esbjerg.

Det lyder måske ikke af mange, men brinttankstationerne bidrog faktisk til, at næsten 50 % af den danske befolkning fik mindre end 15 kilometer til den nærmeste brinttankstation.

FORSYNER ALLE BRINTTANKSTATIONER I DANMARK

I begyndelsen af 2020 overtog vi forsyningen til yderligere to brinttankstationer fra et andet gasselskab. Brinttankstationerne ligger i henholdsvis Gladsaxe og Københavns Sydhavn, og vi kommer hver dag med nye forsyninger, da de er meget velbesøgte af blandt andet hovedstadens brint-taxaer.

Overtagelsen betyder, at vi nu leverer brint til samtlige brinttankstationer i Danmark, og at Danmark derfor er endnu et skridt tættere på at være uafhængig af fossile brændstoffer i 2050.

MILJØVENLIG STRØM I PRODUKTIONEN

Brinten til tankstationerne kommer fra vores produktionsanlæg i Ejby på Fyn, hvor vi stabilt og driftssikkert fremstiller brint gennem elektrolyse af vand. I forbindelse med elektrolysen bruger vi udelukkende strøm, der stammer fra de nordiske vandkraftanlæg og er miljøvenlig.

Lige nu har vi en kapacitet, som svarer til cirka 2.000 brint-biler, hvilket er langt større end det aktuelle behov, da der for nuværende er 85 registrerede brint-biler i Danmark ifølge brint-biler.dk. Det betyder også, at vi leverer brinten til tankstationerne i vores 300 bar XL-batterier, som er omkostningseffektive såvel som fleksible set i forhold til det nuværende behov.

Når der kommer flere brint-biler på markedet, så er samtlige brinttankstationer allerede forberedt til, at vi placerer en trailer, som indeholder brint nok til 1.000 tankninger. Vi er med andre ord klar, når der kommer et gennembrud inden for brint-transport i den nærmeste fremtid.