Nitrogen (med molekylformlen N2) udgør hele 78 % af den atmosfæriske luft og er karakteriseret ved at være både smagsløs, farveløs og lugtfri. Gassen er ikke brændbar og nærer heller ikke forbrænding, men den betegnes alligevel som farlig, fordi den fortrænger luftens ilt og derfor kan være kvælende.
Nitrogen har – ligesom kuldioxid – mange forskellige anvendelsesområder i mange forskellige brancher. Den bruges blandt andet til
kalibrering
kryokirurgi
laserskæring
gaschromatografi
hærdning af metaller
MA-pakning af fødevarer
varmebehandling af metaller
dermatologiske behandlinger
køling og frysning af fødevarer
svejsning som beskyttelsesgas
at beskytte mod brand og eksplosionsfare
temperaturkontrol ved distribution af fødevarer
køling og frysning af blod, stamceller, sæd og æg
at kontrollere modningsprocesser for frugt og grønt.
Man fremstiller nitrogen ved udvinding af atmosfærisk luft, hvor det som nævnt udgør intet mindre end 78 %. På vores luftgasfabrikker i Danmark og Sverige fører vi den atmosfæriske luft igennem et filter, hvorefter den kommer igennem en kompressor samt videre til rensning og køling, så luften bliver flydende. Vi adskiller efterfølgende nitrogenet fra oxygen og argon via destillation og fylder dernæst gassen på tanke, batterier og flasker.