Tøris er kort fortalt kuldioxid (CO2) i fast form, som har en temperatur på -78 grader, der kan give alvorlige forfrysninger, hvis man ikke håndterer den korrekt iført beskyttende påklædning. Den bliver – modsat vand – aldrig flydende, når den møder varme, men går i stedet direkte fra is til gas (deraf navnet tøris). Ligesom kuldioxid er tøris ikke brændbar, men fortrænger derimod ilt.
Det er hovedsageligt inden for healthcare, forskning, rengøring og fødevareindustrien, at man bruger tøris til eksempelvis
brandslukning
køling af fødevarer
rengøring og blasting af fx biler
lynfrysning af færdigretter og fødevarer
nedfrysning af væv og biologiske prøver
transport af biologiske prøver og stamceller som kølemiddel.
Tøris bliver i stigende grad også brugt af restauranter, barer og underholdningsindustrien til at lave røgeffekter i fx drinks, ved buffeter og til Halloween-arrangementer.
Man producerer tøris ved at ekspandere flydende kuldioxid fra en tank med et tryk, der er lavere end fem bar. Det medfører, at kuldioxiden tager fast form, så man kan presse den til blandt andet piller og skiver i forskellige størrelser.
Den bedste og mest miljørigtige måde er at rense med tøris. Når man bruger tøris, fordamper den straks, så der er – modsat sandblæsning – ingen affald.
Steen Rasmussen, Den Lille Tøris Producent