Af Mogens Jensen, gaskonsulent, metalbearbejdning

Laserskæring vinder stadig større indpas grundet sin præcision, høje skærehastigheder og nøjagtige snitkvalitet. Men det bedste resultat opnår du kun, hvis du bruger den helt rigtige gastype. Derfor har jeg samlet fire tips, som kan optimere din proces med laserskæring. 

DE FIRE TIPS

  • Minimér den metallurgiske påvirkning af materialet, ved at bruge den rette gas i den rette kvalitet, der egner sig til materialet
     
  • Spar gas ved at bruge oxygen som procesgas til sort stål, fordi laseren skærer med et lavere skæretryk (10-12 bar)
     
  • Anvend nitrogen til sort stål, og undgå ekstraudgifter til bearbejdning af det skårne emne, så som slibning eller afgratning af kanterne
     
  • Anvend nitrogen som procesgas i rustfri stål, aluminium og skæring i galvaniseret plade.

FIND DEN RETTE GAS TIL DEN RETTE LASERPROCES

Som markedet ser ud lige nu, findes der to metoder inden for laserskæring – CO2 og fiber. Skærer du med CO2-laser, dannes laserlyset i en resonator, hvor der skal bruges en blanding af højrene gasser. Det er derfor ofte CO2, nitrogen og helium der bruges for det mest præcise resultat. Ved fiberlaser bruges der ikke de højrene gasser, da laserstrålen transporteres via optisk fiberkabel frem til maskinens skærehoved.

Teknologien omkring laserskæring er i rivende udvikling, men uanset om du bruger CO2- eller fiberlaser metoden, anbefaler jeg, at bruge oxygen som skæregas til sort stål. Og har du høje krav til skærekvaliteten i sort stål, rustfrit stål, aluminium eller galvaniseret plade, anbefaler jeg, at du bruger nitrogen som procesgas. 

Strandmøllen A/S kan levere alle højrene gasser til CO2-lasere i vores LAZER LINE® serie, både som rene og som blandgasser. 

HJÆLP MED DEN RETTE INSTALLATION?

Vil du have flere tips? Strandmøllens gaskonsulenter er erfarne inden for svejsning og laserskæring. Det betyder, at de kan hjælpe dig med den rette installation, og de rette gasser til dit behov.
Vi hjælper også med at tilbyde færdige laserinstallationer med rørføring fra laser til batteri. Ved behov for tankforsyning, sørger vi for en tilkoblet fjernovervågning, så produktions-stop undgås.